+90 224 271 88 29
trende
GAZFER Havalandırma Sistemleri
trende

Doğalgaz Sistemleri

Doğalgaz milyonlarca yıl önce dünyamızda yaşayan canlıların bedenlerinin yer katmanları arasında basınç ve sıcaklık altında dönüşüme uğramasıyla büyük oranda metan gazından oluşan fosil kaynaklı gaz sınıfında bir yakıttır. Doğalgaz da petrol gibi doğadaki yer altı katmanlarında bulunmaktadır. Doğalgaz içeriğinde büyük oranda metan, az oranda etan, propan, bütan, azot ve karbondioksit gazlarını barındırmaktadır. Kaynağından çıkarıldığı anda herhangi bir işleme tabi tutulmasına gerek kalmadan kullanılabilmektedir. Doğalgaz diğer fosil yakıtlara göre daha temizdir. Havadan daha hafif, kokusuz ve ucuz bir gazdır. Kullanım alanlarında depolama ve stok maliyeti yaşanmamasıyla birlikte doğalgazla çalışan cihazların her türlü mekana monte edilebilme kolaylığı vardır. Aynı zamanda doğal gazın zehirsiz bir gaz olduğundan, solunduğu takdirde ölüm riski taşımamaktadır.

Günümüzde dünyadaki doğal gaz tahmini rezervlerinin henüz % 14–15 düzeyindeki bir kısmı işletilebilmektedir ve işletilen bu kısmın dünya tüketimine 70 yıl yeteceği hesaplanmaktadır. Ülkemizde bilinen doğal gaz kaynakları son derece düşüktür. Fakat dünyadaki rezervin % 69 gibi büyük bir kısmı komşu ülkelerimizin elindedir. Rusya dünya rezervlerinin % 25’ine Ortadoğu ülkeleri ise % 34’üne sahiptir. Türkiye’nin dünya doğalgaz ve petrol rezervleri ile Avrupa arasındaki coğrafi konumu bu kaynaklar için bir geçiş yolu olmasına olanak vermektedir. Dünyada bilinen doğal gaz rezervlerinin yaklaşık 70 yıllık ömrü olduğu ön görülmektedir. Bilinen doğalgaz rezervleri petrol rezervlerine eş değerdir.

Doğalgazı en verimli ve en ucuz taşıma yöntemi boru hattıdır. Ülkemizdeki doğalgaz uluslararası ve yerel boru hattı uzunluğu 10 milyon kilometreye yaklaşmıştır. Doğalgaz sıvılaştırılmış halde tanklarla taşınabilir ancak sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) taşıma sırasında çok yüksek basınç altında ve düşük sıcaklıklarda tutulması bir sorun oluşturmaktadır. Doğalgaz, bir şehirden diğer bir şehre çelik borularda yüksek basınçla (40–70 bar) taşınır. Şehir yakınındaki ana basınç düşürme istasyonlarındaysa 14–19 bara düşürülür. Bu basınç şehir içerisinde özel merkezlerde 4 bar’a indirilir. 4 bar basınca inen doğalgaz, (PE) polietilen borularla mahalle aralarına ve konut girişlerindeki (RS) regülatör istasyonlarına gelerek basınç 21 mbar’a veya büyük tüketim noktalarında 300 mbar’a düşürülür. Bu tesisatlar şehir içi doğal gaz dağıtımını sağlayan firma tarafından yapılır. Doğalgaz sistemleri buradan bina içerisinde çelik borularla yakma cihazlarına getirilerek kullanılır. Bina iç tesisatıysa dağıtımı yapan gaz firmasının yetkili makina mühendisleri tarafından yapılır.

Türkiye’de doğalgazın varlığı 1970 yılında Kırklareli Kurumlar bölgesinde tespit edilmiş ve 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikası’nda kullanılmaya başlanmıştır. 1975 yılında Mardin Çamurlu sahasında bulunan doğal gaz, 1982 yılında Mardin Çimento Fabrikası’na verildi. Ancak kaynaklardaki rezervlerin sınırlı olması tüketimin genişlemesini önlemiştir. Doğalgazın sanayi ve şehir şebekelerinde kullanım çalışmalarına, 84/8806 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla 1984 yılında SSCB ile imzalanan doğalgaz sevkiyatı anlaşmasının ardından başlanmıştır. Ülkemize doğalgaz; Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan ve İran’dan boru hattı ile Nijerya, Cezayir, Mısır’dan sıvılaştırılmış olarak deniz yoluyla gelmektedir. Yeni ihale edilecek iller ve hazırlıklar düşünüldüğünde yakın gelecekte ülkemizin büyük bir kısmı doğalgaz kullanımına geçmiş olacaktır. Doğalgaz konutlarda ısıtma sistemlerinde, sıcak su hazırlamada ve pişirmede (ocaklar) sıkça kullanılmaktadır. Konutlarda ısıtma; bölgesel ısıtma, merkezi ısıtma ve bireysel ısıtma olarak yapılabilmektedir. Bireysel sistemler kombileri, kat kaloriferini, sobaları, şömineleri, şofben ve termosifonları kapsamaktadır. Merkezi sistemler ise çelik kazanlılar, döküm kazanlılar, üflemeli brülörlü kazanlılar ve atmosferik brülörlü kazanlılar olarak ayrılırlar. Doğalgaz ısıtma dışında doğalgazlı araçlarda ve soğutma sistemleri alanında da kullanılmaktadır.

Doğalgaz sistemleri

Bursa Doğalgaz sistemleri

WhatsApp chat